top of page
Search

Koiran ja kissan hampaidenhoito on tärkeä osa lemmikin terveydenhoitoa


Koirien ja kissojen elinikä on pidentynyt hyvän hoidon ja laadukkaan ravinnon ansiosta. Nykyään monet koirat elävät 15–17-vuotiaiksi ja kissat saattavat elää jopa lähes 20-vuotiaiksi, jolloin myös hampaita tarvitaan entistä kauemmin.


Pitkän iän aikana hammasongelmia ehtii kertymään ja lemmikin suun terveys vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti. Hammaskivi, ientulehdukset ja pidemmälle edenneet ongelmat ovat tyypillisiä oireita, eikä eläin välttämättä ilmaise käytöksellään suun kipua.


Esimerkiksi hoitamattoman ientulehduksen seurauksena syntynyt hampaiden kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti altistaa hampaiden menettämisen lisäksi muun muassa sydänsairauksille. Monet hammasongelmat on yhdistetty maksa- ja munuaissairauksiin ja myös lemmikin diabetes pysyy paremmin hallinnassa, kun suu ja hampaat ovat kunnossa. Pahimmassa tapauksessa suun alueen tulehdus voi levitä sisäelimiin ja leukaluuhun, josta seurauksena voi olla jopa verenmyrkytys.


Nykyisin ymmärretään yhä paremmin miten tärkeää lemmikin hammashoito on osana lemmikin perusterveydenhoitoa – ihan kuten meillä ihmisilläkin.

“Parikymmentä vuotta sitten koiran tai kissan hampaidenhoidosta ei juurikaan puhuttu ja hoito oli lähinnä heiluvien hampaiden poistoa. Nykyisin, mitä enemmän uutta tutkimustietoa saadaan, ymmärretään yhä paremmin miten tärkeää lemmikin hammashoito on osana lemmikin perusterveydenhoitoa – ihan kuten meillä ihmisilläkin”, kertoo hampaisiin perehtynyt eläinlääkäri Katariina Velling Eläinklinikka AlmaVetiltä.


Tutkimusten mukaan kahteen ikävuoteen mennessä jopa yli 70%:lla koiria ja kissoja on alkanut jo jonkinasteinen ientulehdus tai parodontiitti.


“Kyse ei siis ole vain joidenkin koirien tai kissojen asiasta, vaan lähes tulkoon jokainen koira tai kissa ovat jossain vaiheessa elämänsä aikana hammashoidon potilaana”, sanoo Katariina.


Sen lisäksi, ettei lemmikkien hampaidenhoidon tärkeyttä ehkä tiedosteta tarpeeksi, on yllättävän monella lemmikinomistajalla käsitys, että koirien hampaiden hoito olisi pelkkää rahastusta ja vedotaan siihen että ei susienkaan hampaita harjata.


“Jalostettu koira on täysin eri asia kuin susi. Suden elinaika on myös lyhyempi kuin kotona asuvan lemmikin. Itse asiassa, tutkimuksissa on löydetty susilta paljon hammasongelmia, muun muassa purentavikoja ja parodontiittimuutoksia. Suden ruokavalio on täysin erilainen ja se pureskelee paljon luita, joista on jonkin verran hyötyä hammaskiven ehkäisyssä, mutta kyllä luonnoneläimilläkin esiintyy hammasongelmia – niitä vain ei ole kukaan toteamassa”, selventää Katariina.


Hampaiden harjaus koiran ja kissan hoitorutiineihin


Jo lemmikin hankintaa suunniteltaessa kannattaa asennoitua hoitamaan hampaita ja tehdä siitä vastaava rutiini kuin kynsienleikkuusta, korvien puhdistuksesta ja turkinpesusta.


“Plakkia kertyy hampaan pintaan joka päivä ja jos eläimellä on kovin mineraalipitoinen sylki, plakki ehtii kovettumaan hammaskiveksi jo viikossa. Hammaskiven ehkäisyyn tehokas keino on hampaiden päivittäinen harjaus tai vähintäänkin joka toinen päivä. Lisäksi on olemassa erilaisia hammasgeelejä, ruokia ja juomaveteen lisättäviä tuotteita, joita ehdottomasti voi käyttää rinnalla ja jotka auttavat hampaiden harjauksen ohella pitämään tilannetta parempana“, Katariina ohjeistaa.


Koirien ja kissojen hammasherkut eivät ole tarpeeksi tehokas keino hammaskiven ehkäisyyn.

Koirien ja kissojen hammasherkut eivät ole tarpeeksi tehokas keino hammaskiven ehkäisyyn. Hammasherkkuja ei pureskella riittävän kauan eikä pureskelu tapahdu tasaisesti joka puolella, jotta se ehtisi riittävästi puhdistaa hampaita.

Katariina neuvoo aloittamaan hampaidenpesun mieluiten jo pentuiällä ja hitaasti totutellen: “Jos lemmikki ei ole tottunut hampaiden harjaukseen, aloita hitaasti ja palkitse herkästi. Vanhankin koiran tai kissan hammaspesun voi aloittaa, ikä ei ole este.”


Harjaamisessa on hyvä käyttää myös lemmikkien hammasgeeliä tai hammastahnaa, jonka koostumus ja ainesosat, kuten sinkki, vähentävät epämiellyttäviä hajuja ja auttavat pilkkomaan plakkia ja ehkäisemään sen kovettumista hammaskiveksi.


“Vaikka eläinlääkäreillä on tapana katsoa lemmikin suuhun rokotusten yhteydessä ja muilla käynneillä, tulisi viimeistään kahden vuoden ikäisenä viedä lemmikki eläinlääkärille koko suun perusteelliseen tarkastukseen”, Katariina suosittelee.


Eläinlääkärin tekemän hammashoidon jälkeen ylläpitohoitona kotona on koiran ja kissan hampaiden pesu hammaskiven ja ientulehdusten ehkäisemiseksi.


Jos koiran tai kissan hampaiden pesu ei onnistu – mikä neuvoksi?


Katariinalle on tullut vastaan tilanteita, jolloin lemmikin hammaspesu ei kerta kaikkiaan omistajalta luonnistu. “Koira tai kissa ei ole tottunut käsittelyyn ja käsittely aiheuttaa liian suurta stressiä. Lemmikin omistajan fyysinen haaste, nivelsairaudet tai kivut voivat vaikeuttaa hoitotoimenpiteitä kotona. Rescue-taustaisella lemmikillä voi olla pelkotiloja tai lemmikin suu on kipeä ja siihen ei voi koskea”, hän luettelee joitakin tapauksia.


Mieltymyksiäkin on monia, kaikki hammastuotteet eivät miellytä lemmikkiä saati omistajaa erikoisella hajullaan tai maullaan.


Mitä sitten pitäisi tehdä, jos rakkaan perheenjäsenen hampaiden pesua ei syystä tai toisesta tapahdu? “Mikäli hampaiden harjaus kotona ei onnistu, kannattaa käyttää lemmikkien hampaidenhoitoon kehitettyjä tuotteita. Mikä tahansa on aina parempi kuin ei yhtään mitään”, Katariina rauhoittelee.


Jos hampaiden kotihoito ei onnistu syystä tai toisesta, lemmikki vaatii usein tiheämmän hammashoitovälin sillä hammaskiveä kertyy enemmän ja nopeammin ja ikenet tulehtuvat paljon helpommin kuin lemmikeillä, joiden hampaiden harjaus kotona onnistuu.


Vinkit koiran tai kissan hampaiden harjaukseen


Valmistaudu pitämällä herkkupussi lähellä ja muista palkita jokaisessa kohdassa ja pienestäkin onnistumisesta. Älä lannistu jos harjoittelu ei etene samana päivänä, kyseessä on lemmikin näkökulmasta iso muutos ja opetteluun voi mennä parikin viikkoa!


Valitse pehmeä hammasharja tai sormiharja, kissan pieneen suuhun voi käyttää esimerkiksi vauvojen hammasharjaa.


  1. Totuta lemmikki hammasharjaan tai sormiharjaan sekä hammastahnaan. Anna tutkia, haistella ja maistella. Tätä voi tehdä pari päivää ennen kuin itse harjaus aloitetaan.

  2. Kosketa lemmikin huulia ja suun seutua sormella.

  3. Yritä avata suuta – muista jälleen palkita heti kun suuhun on saanut katsoa.

  4. Kosketa varovasti hampaita sormella.

  5. Nosta huulta yläkulmahampaan kohdalta ja kosketa harjalla hammasta – älä yritä vielä harjata. Muistithan taas palkita?

  6. Aloita harjaaminen yläkulmahampaista. Tee pieniä liikkeitä kulmahampaista kohti takaylähampaita.

  7. Kun ylähampaiden harjaus on muutaman sekunnin verran onnistunut ja palkka annettu, siirry alahampaisiin.

  8. Harjaa alakulmahampaita pienin liikkein ja siirry kohti takahampaita.

  9. Etuhampaat harjataan vasta viimeiseksi. Jos etuhampaiden hampaiden harjaus ei suju, älä huolestu, keskity silloin kulmahampaisiin ja poskihampaisiin.

  10. Lopuksi, palkitse erityisen hyvällä herkulla.


Pyri harjaamaan hampaat joka päivä tai vähintään joka toinen päivä. Näin pidät yllä hyvää lemmikkisi hyvää hammasterveyttä.


Oxyfresh suun ja hampaiden hoitotuotteet ovat suuressa suosiossa maailmalla ja hammasliuosta on kehuttu mm. arvostetussa Modern Dog -aikakauslehdessä.


bottom of page