top of page
Search

Koiran ja kissan hammaskivi ja sen hoito


On tutkittu, että hammaskivi ja ientulehdus ovat koirien ja kissojen kaikkein yleisimpiä hammasongelmia, silti moni lemmikinomistaja jättää hampaat hoitamatta. Hoitamaton hammaskivi ja plakki voivat aiheuttaa iensairauksia ja isoja hammasremontteja, jotka rasittavat niin lemmikin hyvinvointia kuin omistajan kukkaroa.


Koiran ja kissanpennuille puhkeavat ensimmäiset maitohampaat noin kolmen viikon iässä.

Maitohampaat vaihtuvat pysyviksi hampaiksi noin seitsemän kuukauden ikään mennessä. Aikuisella koiralla on suussaan 42 hammasta, kissalla puolestaan 30. Näin suureen purukalustoon todennäköisesti jossain vaiheessa muodostuu myös hammaskiveä.


Mitä hammaskivi on?


Hammaskivi on kovettunutta plakkia eli bakteerijäämiä ruoasta sekä ientaskuista tulevista nesteistä, jotka syljen mineraalit kovettavat hammaskiveksi. Plakkia kertyy hampaaseen jo vuorokaudessa ja lemmikin syljen mineraalipitoisuudesta riippuen, pahimmillaan plakki kovettuu jo viikossa hammaskiveksi.


Kuten ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla säännöllinen hampaiden hoito ja hampaiden pesu ovat paras tapa ennaltaehkäistä suurempia hammasongelmia ja iensairauksia.


Tuleeko kaikille koirille ja kissoille hammaskiveä?


Hammaskiven kertyminen riippuu yksilöstä. Hammaskiveä voi olla jo jopa puolivuotiaalla pennulla, toisaalta joskus vasta 10-vuotiaalla lemmikillä.


Eläinlääkärit yleensä katsovat koiran tai kissan suuhun tarkastuskäynneillä ja rokotusten yhteydessä, mutta lemmikin suu on joka tapauksessa hyvä tarkastuttaa viimeistään kahden vuoden iässä.


Miten koiran tai kissan hammaskiven tunnistaa?

Hammaskivi on joko rusehtavaa, harmahtavaa tai jopa mustaa ja se tuntuu karhealta hampaan pinnalla. Hammaskiveä muodostuu hampaan pinnalle ja ienrajoihin.


Puhdas, siisti ja terve hampaan pinta on valkoinen ja kiiltävä.


Voiko koiran tai kissan hammaskiven poistaa itse kotona?


Jos huomaat, että koirasi tai kissasi hampaissa on hammaskiveä, ikenet punoittavat, hampaat heiluvat tai koiralla luita pureskellessa näyttää ikenistä tulevan verta, vie lemmikki eläinlääkärille hammastarkastukseen. Eläinlääkäri tekee koiran tai kissan hammaskiven poiston nukutuksessa ja antaa kotihoito-ohjeet hammaskiven ehkäisyyn.


Hammaskiven hoito kotona


Kotihoitona hammaskiven ja plakin ehkäisyyn toimii hampaiden harjaus ja koiran ja kissan hammasgeeli. Vaikutus tehostuu, jos käytössä on lisäksi hammassuihke tai juomaveteen lisättävä Oxyfresh liuos. Eläinlääkärienkin suosittelema Oxyfresh on turvallinen, hajusteeton ja makuaineeton vaihtoehto herkimmillekin lemmikeille.


Muistathan, että koira tai kissa eivät välttämättä osoita suun ongelmia edes syömättömyydellä, vaan saatat havaita lemmikistäsi vain hieman vaisumpaa käyttäytymistä. Joskus lemmikki voi vaikuttaa jopa täysin oireettomalta. Mikäli olet huolestunut lemmikkisi terveydestä, ota yhteyttä eläintenhoidon ammattilaiseen!


Oxyfresh suun ja hampaiden hoitotuotteet ovat suuressa suosiossa maailmalla ja hammasliuosta on kehuttu mm. arvostetussa Modern Dog -aikakauslehdessä.

bottom of page