top of page
Search

Mitä ovat koiran ja kissan parodontiitti tai ientulehdus?


Koirilla ja kissoilla suun tulehdukset ovat hyvin yleisiä. Näitä suun sairauksia ovat gingiviitti eli ientulehdus ja parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus. Kummankin aiheuttaja on hampaan pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki.


Gingiviitti


Gingiviitissä eli ientulehduksessa ikenet ovat ärtyneet, turvonneet ja punoittavat ja ne voivat vuotaa verta syödessä tai ikeniin kosketettaessa. Ientulehdus on vaihe, jolloin viimeistään kannattaa panostaa lemmikin hampaiden hoitamiseen, ettei tilanne etenisi parodontiitiksi.


Ientulehdus on mahdollista parantaa, kun plakki ja hammaskivi poistetaan hampaista ja ientaskuista, ja jos ikeniin tai kiinnityskudoksiin ei ole ehtinyt syntymään parantumattomia ongelmia.


Parodontiitti


Hoitamaton parodontiitti aiheuttaa tulehduksen edetessä hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumisen, hampaiden löystymistä, paiseita ja lopulta hampaiden menetyksen. Runsas määrä hammaskiveä, verenvuoto ikenistä sekä hampaiden heiluminen ovat merkkejä parodontiitista.


Hyvä suuhygienia pitää lemmikkisi terveenä pidempään


Laadukas ruoka, hyvä hoito ja toistuvat eläinlääkärin tarkastukset ovat pidentäneet koirien ja kissojen elinikää. Pitkän ja terveen iän salaisuuksiin kuuluu olennaisena osana myös lemmikin hampaidenhoito.


Lemmikkien hoitamattomat suusairaudet altistavat hammasongelmien lisäksi vakaville sisäelinsairauksille ja hankaloittavat jo olevien, esimerkiksi sydänsairauksien ja diabeteksen hoitoa.


Ennaltaehkäise lemmikin suun tulehdukset


Paras keino välttää ientulehdusta ja parodontiittia on koiran ja kissan hampaiden pitäminen plakista puhtaana harjaten ja ennaltaehkäisten Oxyfresh-hammashoitotuotteilla.


Oxyfreshillä tehtävän kotihoidon lisäksi on hyvä käydä säännöllisesti sellaisella eläinlääkärillä, jossa on mahdollista tehdä hampaiden röntgenkuvaus ja josta saat yksityiskohtaisen diagnoosin lemmikkisi hampaiden ja suun kunnosta.
bottom of page