top of page
Search

Viisi syytä miksi hyvä suuhygienia on tärkeää lemmikeillä

Oman lemmikin hyvinvoinnista huolehtiminen on jokaisen omistajan tärkeimpiä tehtäviä. Olennaisena osana sitä on rakkaan perheenjäsenen suuhygieniasta huolehtiminen.


Tässä sinulle viisi hyvää syytä miksi koirien ja kissojen suuhygienian hyvä hoito ja kaikki ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat tärkeitä.


1. Ennaltaehkäisevällä hoidolla säästät eläinlääkärikäynneissä


Koiran ja kissan hampaat ja suu on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti eläinlääkärillä. Jos lemmikin suuhygieniasta on pitänyt hyvää huolta kotona, voi käynnistä selvitä merkittävästi vähemmillä kuluilla.


Perushammastarkastus tulee aina halvemmaksi kuin vaativammat toimenpiteet. Esimerkiksi hammaskiven poisto voi maksaa jopa yli puolet enemmän kuin hammastarkastus. Jos hammas joudutaan poistamaan eläinlääkärin toimesta, voivat kulut kasvaa jopa kymmenkertaisiksi.


2. Ei enää pahanhajuista hengitystä


Satunnainen pahanhajuinen hengitys lemmikeillä on normaalia vaihtelua. Jos pahanhajuinen hengitys on pitkäkestoista, johtuu se hyvin todennäköisesti hampaiden pinnalle kertyneestä bakteerimassasta eli plakista tai hammaskivestä. Sekä hampaiden säännöllisellä pesemisellä että hammasliuoksen käytöllä suun ikävät tuoksut pysyvät poissa. Samalla ennaltaehkäisee sekä plakkia ja hammaskiveä että ylläpitää suun yleistä terveyttä.


3. Vakavalla ientulehduksella peruuttamattomia seurauksia


Tutkitusti 80 % koirista ja 70 % kissoista kärsii jonkin asteisesta ientulehduksesta kolmanteen ikävuoteen mennessä. Ientulehduksen lievemmässä muodossa (gingiviitissä) ikenet punoittavat ja lemmikin hengitys haisee pahalta. Gingiviitti pystytään parantamaan oikeanlaisella hoidolla.


Jos ientulehdus kehittyy vakavammaksi muodoksi (parodontiitiksi), ovat myös seuraukset usein vakavammat. Kun hammaskivi ja plakki työntyvät ikenen alle, alkavat bakteerit tuhoamaan ienkudosta. Tällöin ikenet vetäytyvät, hampaan kiinnityskudos löystyy ja seurauksena voi olla hampaan irtoaminen tai hampaita voidaan joutua poistamaa eläinlääkärissä.


4. Eläin ei välttämättä näytä kipua


Koirat ja kissat ovat todella taitavia peittämään kipua. Vaikka suu olisikin kipeä, lemmikki saattaa syödä ja juoda normaalisti. Toisinaan kipu suussa voi näyttäytyä aggressiivisuutena tai apaattisuutena.


Kun lemmikki käyttäytyy normaalisti, voi olla vaikeaa huomata, jos sillä kipuja suussa. Kun suuhygieniasta huolehditaan, voidaan ehkäistä tarpeettomia kipuja omalla lemmikillä.


5. Suuhygienia korostuu lemmikin ikääntyessä


Monella lemmikinomistajalla on virheellinen käsitys siitä, ettei iäkkäämpien tai sairaiden lemmikkien hampaita voida enää hoitaa. Ikä tai perussairaus eivät kuitenkaan ole syy hampaiden hoitamattomuudelle – päinvastoin! Hyvän suuhygienian laiminlyöminen voi tarkoittaa sitä, että lemmikillä on jatkuvasti bakteereja verenkierrossa, joka puolestaan voi altistaa muille tulehduksille. Vanhoilla eläimillä saattaa olla myös jo muita sairauksia ja suun sairaudet saattavat vähentää muiden tautien hoitovastetta.


Hampaiden hoito on hyvä aloittaa jo pentuna


Hammaskiveä kertyy harvemmin pennuille, mutta säännöllinen hammashoito on silti tärkeää pienestä pitäen. Vauhdikkaassa iässä olevien pentujen maitohampaat saattavat katketa esimerkiksi vetoleikeissä, jolloin on syytä kiinnittää huomiota myös hammasrivistön yleiseen kehitykseen.


Parasta on totutella lemmikki päivittäiseen hammashoitoon pienestä. Näin voidaan ehkäistä sitä, etteivät bakteerit tunkeudu katkenneen maitohampaan juureen aiheuttaen suurempia ongelmia, kuten tulehduksia tai hammasjuuripaisetta.


Oxyfresh hammasliuos on vaivaton ratkaisu koirien ja kissojen suuhygienian hoitoon. Hammasliuos auttaa ehkäisemään hammaskiveä ja plakkia, jolloin myös lemmikin hengitys pysyy raikkaana. Juomaveteen lisättävä liuos on riittoisa ja tuotteen valmistuksessa ei ole käytetty vahvoja kemikaaleja tai alkoholia.


Oxyfresh hammasliuos on suuressa suosiossa maailmalla ja tuotetta on kehuttu esimerkiksi suositussa Modern Dog -aikakauslehdessä.


bottom of page