top of page
Search

Lemmikin hampaiden pesu – eläinlääkärin vinkit

Myös koirien ja kissojen hampaat kaipaavat säännöllistä hoitoa, jotta hampaat pysyvät terveinä ja hengitys raikkaana. Mitä lemmikinomistajien tulisi tietää hampaidenhoidosta ja hammaspesusta? Poimi tästä asiantuntijan vinkit.

Lemmikin hampaidenpesu

Eläinlääkäri Pirkko Hämeenoja

Kymmeniä vuosia koirien ja kissojen hampaita omassa työssään seurannut EHYT-klinikan eläinlääkäri Pirkko Hämeenoja kertoo lemmikkien hampaidenhoidon kehittyneen valtavasti. Hoitomenetelmät, välineet ja tietämys ovat kehittyneet eläinklinikoilla. Nykyisin hampaita kuvataan, tehdään hammaskartat ja hampaidenhoidosta puhutaan asiakkaille enemmän. Siltikin, lemmikinomistajien tietoisuudessa lemmikin hampaiden hoidosta olisi vielä parantamisen varaa.


Kuten ihmisillä myös koirilla ja kissoilla voi esiintyä hammaskiveä tai ientulehdusta. Vaikka koirien ja kissojen ruokavalio ei olekaan yhtä sokeripitoista kuin ihmisten eikä kariesta esiinny niin yleisesti kuin ihmisellä, yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy. Hammaskiven aiheuttamaa tulehdusta ja sen seurauksena hampaiden heilumista ja irtoamista tapahtuu molemmilla.


Hoitamattomat hampaat rasittavat lemmikin hyvinvointia ja voivat aiheuttaa kalliita suun operaatioita. Siksi koirien ja kissojen omistajien tulisi tarkkailla oman lemmikkinsä suuta ja hoitaa hampaita ennaltaehkäisevästi.


Suurempi hammaskivitaipumus pienillä koiraroduilla


Pienillä koiraroduilla on enemmän taipumusta hammaskiven muodostumiseen eivätkä pienet koirat pureskele yhtä paljon kuin isommat koirat.


“Luiden pureskelusta on jossain määrin hyötyä, hampaidenpesu on kuitenkin ykköstoimenpide hammaskiven ehkäisyssä. Purutikutkin useimmiten hotkaistaan makupalana, eikä se vastaa hammaspesua”, Pirkko toteaa.


Hän avaa myös koiran suun anatomiaa: Pienten koirien tilanteesta tekee erityisen haastavan se, että hampaat ovat suhteessa suuret leukaluuhun nähden. Mahdolliset hammasjuurten ongelmat muodostuvat näin vakavammiksi ja voivat vaurioittaa leukaluuta eri lailla kuin isoilla koirilla.”


Pirkon mukaan on myös tyypillistä, että lemmikinomistajat ovat hankkineet nuoremmalla iällä ison koiran ja kun myöhemmin kotiin tuleekin pieni koira, voi kokenutkin koiranomistaja tulla yllättyneeksi pienen koiran hammasongelmista.


Mitä pienempi koira sitä suuremmalla syyllä hampaita tulisi hoitaa.

Hammaskiven muodostuminen on kuitenkin yksilöllistä koiran koosta riippumatta, eli vain suuta tarkkailemalla tilanne selviää.


Lemmikin hampaidenpesun välttely johtuu usein tietämättömyydestä


Netin keskustelupalstoilta saattaa lukea, että joidenkin mielestä lemmikkien hampaiden hoito harjaamalla olisi täysin turhaa. Pirkko kumoaa tämän väitteen: “Usein syynä lemmikin hampaiden harjaamisen välttelyyn on hammasterveyden tärkeydestä tietämättömyys sekä yksilölliset haasteet.

Jos pentua ei ole opetettu hampaiden pesuun aikuisen koiran kanssa ei jakseta enää opetella harjaamista tai ajatellaan että itsellä ei ole aikaa.“


“Toinen syy voi olla se, että hampaiden pesun tarpeettomaksi kokevat omistavat ison koiran, jolla on ollut vähän hammasongelmia. Hammaskiven kertyminen on yksilöllistä ja jos on omistanut minkä tahansa kokoisen koiran, jolla ei ole ollut hampaiden kanssa ongelmia, voi olla vaikea ymmärtää, että muilla tilanne on täysin erilainen.“


Ennaltaehkäisy avainasemassa


Lemmikinomistajat voivat omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä koiransa tai kissansa hammasongelmia pesemällä lemmikin hampaita ja käyttämällä Oxyfresh-tuotteita. Hampaiden pesu onnistuu Oxyfresh Dental Gelin sekä pehmeän sormiharjan tai hammasharjan avulla.


Eläinlääkärinä Pirkko suosittelee hampaiden pesun lisäksi omalle kissalleenkin käyttämäänsä Oxyfresh-liuosta: “16-vuotias kissani ei huomaa liuosta juomavedestä ollenkaan, vaan juo aivan normaalisti.”


Lemmikki olisi myös hyvä viedä eläinlääkärille hammastarkastukseen vuosittain tai jopa puolivuosittain, jos hammaskivitaipumus on voimakasta.


Eläinlääkärin vinkit lemmikin hampaidenpesuun

  • Opeta hampaiden pesu jo pentuna

  • Käytä harjaamisessa lemmikkien hammasgeeliä / hammastahnaa

  • Hankaa hellästi pehmeällä sormiharjalla

    • Myös froteepyyhkeellä voi aloittaa totuttelun.

  • Aloita yläkulmahampaasta.

    • Yläkulmahammas ja sen reuna ovat paikat, johon ensimmäiseksi hammaskiveä tulee.

    • Se on myös helpoin paikka, vain huulen nostaminen riittää eikä koko suuta tarvitse avata.

  • Pese muutama hammas ja laajenna päivä päivältä useampaan hampaaseen.

  • Pyri pesemään kaikki hampaat sekä ulko- että sisäpinnoilta etenkin pienellä koiralla.

    • Jos et pääse sisäpinnoille keskity ulkopintoihin.

  • Palkitse lemmikki maistuvin herkuin

Oxyfresh suun ja hampaiden hoitotuotteet ovat suuressa suosiossa maailmalla ja hammasliuosta on kehuttu mm. arvostetussa Modern Dog -aikakauslehdessä.




bottom of page